2014. április 13., vasárnap

Bableves kétféle hússal, paradicsomosan, lestyánnal






Na ez az én kedvenc bablevesem, kellemesen savanykás, gazdag, markáns a lestyántól. Aki még nem próbálta annak ajánlom melegen, eredetileg egy román recept az alap, egyféle zöldséges csorba, melyet bográcsban készítenek,.

 Hozzávalók

500 g tarkabab
250 g füstölt oldalas
500 g lapocka
2 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál paradicsomsűrítményt
1 csokor lestyán
só, bors

A babot előző este beáztatjuk. Majd a főzés napján kuktába tesszük, feltöltjük vízzel , a hagymával és fokhagymával puhává főzzük.

Az oldalast feldaraboljuk, a húst felkockázzuk majd kevés olajon megpirítjuk, felöntjük vízzel épp, hogy ellepje és lassú tűzön pároljuk, mikor félig megpuhult hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és készre főzzük.
A kuktából kivesszük a hagymákat, fokhagymákat és összeturmixoljuk egy kevés levessel, majd visszaöntjük.
A babhoz adjuk a húsos ragut,  a paradicsom sűrítményt és az apróra vágott lestyánt, pár perc alatt összeforraljuk a levest és tálalhatunk is.
Ha nagyon sietünk akkor készíthetjük egy edényben is az egészet, de én most szerettem volna, ha nem fő el semmi, így egy kicsit macerásnak tűnik, de higgyétek el megéri ezerszer. Ez is azon levesek közé tartozik, amely másnap a legfinomabb.
Házi, fehér, kovaszolt kovásszal készült kenyeret sütöttem mellé.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése